Voor dit recept kan je het beste Veluwse Schavuyt Amber of Tripel gebruiken.
Ingrediënten
– 50 g verse gist of 25 g gedroogde gist
– 550 ml melk op kamertemperatuur
– 5 eieren
– kaneel naar smaak
– 70 g roomboter
– 2 zakjes vanillesuiker
– 100 g fijne suiker
– 15 g zout
– 1 kg bloem
– 3 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
– 200 ml Veluwse Schavuyt op kamertemperatuur
– 500 g krenten, gewassen en ongeveer een uur geweekt in Veluwse Schavuyt
– 500 g rozijnen, gewassen en ongeveer een uur geweekt in Veluwse Schavuyt

Bereiding
Los de gist op in een kwart van de melk. Voeg hier eieren, kaneel, boter, vanillesuiker, suiker en zout aan toe. Meng alles goed door elkaar.

Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Giet hierin het gistmengsel en meng alles goed door elkaar. Giet nu de rest van de melk en het bier erbij en meng tot een stevig beslag ontstaat.

Het beslag afdekken met een vochtige doek en ongeveer 1 uur laten rijzen op een warme plaats. Vervolgens de appel, krenten en rozijnen erdoor scheppen en het dan nog ongeveer 15-20 minuten laten rijzen.

Intussen kun je plantaardige olie verwarmen tot 170-180°C. Schep het beslag met een ijslepel of twee eetlepels in de olie. Tijdens het bakken de oliebollen draaien. Haal ze uit de frituur en laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet de oliebollen bestrooit met poedersuiker.

Eet smakelijk!

olieballen